hoe een huis kopen in spanje

Hoe een huis kopen in Spanje? 5 fouten die je zeker niet mag maken

Droomt u al jaren van een vakantiehuis aan de Costa del Sol of overweegt u om er permanent te gaan wonen? Dan is de vraag “Hoe een huis kopen in Spanje?” vast en zeker al bij u opgekomen. Een woning kopen in Spanje kan een geweldige ervaring zijn, als u rekening houdt met de valkuilen tenminste. Om ervoor te zorgen dat dit proces soepel verloopt, is het essentieel om de veelvoorkomende fouten te vermijden die veel kopers maken. Wij hebben de 5 belangrijkste fouten voor u opgesomd.

Uno: U heeft zich niet voorbereid

Een veelvoorkomende fout bij het kopen van een huis in Spanje is het ontbreken van een goede voorbereiding. In tegenstelling tot het zorgvuldige proces dat men gewend is in eigen land, komt het hier vaak voor dat mensen impulsief handelen, aangestoken door de vakantiesfeer en het aangename weer.

Het is echter van cruciaal belang om u goed voor te bereiden:

 • Leer de regio’s kennen: Raak vertrouwd met de verschillende regio’s in Spanje en hou rekening met de voor- en nadelen van elke regio.
 • Bijkomende kosten: Verlies de bijkomende kosten, zoals belastingen, advocaat- en notariskosten, etc. niet uit het oog.
 • Aankoopproces: Verdiep jezelf in het Spaanse aankoopproces en de vereiste documentatie die hierbij komt kijken.

Als u goed geïnformeerd bent over dit proces, kunt u onaangename verrassingen voorkomen en uw aankoop soepeler laten verlopen. Onze complete gids voor het kopen van een huis in Spanje helpt u alvast op weg.

De omgeving van de woning valt achteraf tegen

Door de omgeving op voorhand grondig te verkennen voorkomt u dat u een huis koopt op een locatie die later tegenvalt. Hou rekening met volgende aspecten:

 • Afstand: Controleer de nabijheid van ziekenhuizen, winkels en andere voorzieningen.
 • Bewoonbaarheid buiten het zomerseizoen: Overweeg of de omgeving ook in de winter geschikt is als het rustiger is.
 • Veiligheid en criminaliteit: Onderzoek de veiligheid en criminaliteitsniveaus in de buurt.
 • Onderhoud: Bekijk of de gemeente de omgeving goed onderhoudt en of er sprake is van zwerfafval of verwaarlozing.
 • Infrastructuur: Controleer de kwaliteit van de wegen en het openbaar vervoer in de omgeving.

Dos: Geen financiering vóór de voorlopige koopovereenkomst

Een andere veelvoorkomende fout dat kopers maken is geen financiering regelen vóór de voorlopige koopovereenkomst. De voorlopige koopovereenkomst is een onderhandse overeenkomst tussen u en de verkoper waarin de verkoper zijn/haar intentie om te verkopen bevestigt. Verder bevestigt u hierin uw intentie om het onroerend goed te kopen tegen de afgesproken prijs en onder de gespecificeerde voorwaarden. Daarnaast bevat dit contract ook de vastgestelde datum waarop de notariële overdracht moet plaatsvinden.

Enkele kernpunten:

 • Tijdige voorbereiding: Zorg dat u genoeg tijd heeft voordat u de voorlopige koopovereenkomst tekent omdat deze de afsluitingsdatum bij de notaris bepaalt.
 • Financieringsplan: Begin met het plannen van uw financiën en hypotheekopties voordat u zich ergens aan vast bindt. Onderzoek leningvoorwaarden en rentetarieven.
 • Onderhandel over voorwaarden: Bespreek en leg eventuele opschortende voorwaarden vast om u te beschermen tegen onverwachte situaties.
 • Voorschotbetaling: U moet als koper doorgaans een voorschot betalen, meestal 10% van de verkoopprijs. Bij verkopersannulering krijgt u het dubbele terug, maar bij kopersannulering kan het voorschot verloren gaan, tenzij er een opschortende voorwaarde voor een hypotheek is.
 • Lange maximale termijn: Leg een zo lang mogelijke maximale termijn vast, bijvoorbeeld 4 maanden, om risico’s te minimaliseren en tijd te hebben voor alle nodige stappen.

Tres: U onderschat de tijd die nodig is om een NIE te krijgen

In Spanje moet u, als buitenlandse koper van onroerend goed, waaronder ook EU-burgers vallen, een NIE (Número de Identidad de Extranjero) aanvragen om een woning te kopen. U kunt uw NIE aanvragen bij een politiebureau in Spanje. Als u zich buiten Spanje bevindt, moet u de aanvraag rechtstreeks indienen bij de Spaanse ambassade of het consulaat in uw eigen land.

Een handige tip is om een jurist of advocaat in te schakelen om deze administratieve zaken voor u te regelen, vooral als u geen zin hebt om u bezig te houden met de Spaanse bureaucratie. Dit kan het proces soepeler laten verlopen.

Cuatro: U schakelt geen advocaat in

Sommige mensen denken dat ze, vooral als ze in België al vaker een huis hebben gekocht, in Spanje alles zelf kunnen regelen om geld te besparen. Hierbij bezuinigen ze op een makelaar of advocaat, wat in Spanje niet echt verstandig is.

Een advocaat zorgt ervoor dat alle vergunningen, documenten en contracten in orde zijn voordat u grote bedragen overmaakt. Hij of zij kan documenten vertalen en administratieve zaken voor u regelen. Als u niet persoonlijk naar Spanje kunt reizen, kan de advocaat namens u documenten ondertekenen.

Het is dus belangrijk om een betrouwbare, lokale advocaat in te schakelen om mogelijke problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat het aankoopproces soepel verloopt. Schakel daarom onze hulp in. Alness, uw betrouwbare metgezel, gidst u moeiteloos door het volledige aankoopproces. Wij staan aan uw zijde, van het verstrekken van essentiële informatie tot u in contact brengen met de juiste professionals zoals advocaten en fiscale adviseurs. Wij zijn er om u te ondersteunen en te helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Cinco: De makelaar is onbetrouwbaar

En om af te sluiten: maak niet de fout om een makelaar in te schakelen die eigenlijk niet te vertrouwen is. Veel ‘makelaars’ in Spanje zijn zich er van bewust dat u als buitenlander te weinig weet over een woning aankopen in Spanje en zijn er op uit om u iets te verkopen waar ze graag vanaf willen. ****Om dit te voorkomen is het slim om een Belgische makelaar in te schakelen.

Waarom een Belgische makelaar inschakelen belangrijk is

Als u zich afvraagt hoe u het best een huis kan kopen in Spanje, dan is beroep doen op een Belgische makelaar de belangrijkste tip die we u kunnen meegeven. Een Belgische makelaar die huizen verkoopt in Spanje weet hoe alles werkt in het land en kan ervoor zorgen dat u geen fouten maakt.

Een groot voordeel is dat ze de taal goed begrijpen en kunnen vertalen als dat nodig is. Ze hebben ook contacten met verschillende experts in Spanje, zoals advocaten en notarissen. Deze contacten kunnen heel handig zijn. Als u hulp nodig hebt met zaken zoals elektriciteit, water, internet, verzekeringen of zorg, kunnen zij u ook doorverwijzen naar de juiste mensen.

Hoe een huis kopen in Spanje? Met Alness natuurlijk!

Kortom, beroep doen op een Belgische makelaar kan u veel zorgen besparen en zorgt er daarbovenop voor dat het aankoopproces soepel verloopt. Schakel daarom de hulp van Alness in. Met Alness kan u rekenen op persoonlijke begeleiding van begin tot het einde. Vertrouw op onze expertise en ervaring om uw droomhuis in Spanje te vinden zonder de valkuilen en zorgen die veel kopers tegenkomen. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen aan de slag gaan om uw dromen werkelijkheid te maken!

is een huis kopen in spanje verstandig

Is een huis kopen in Spanje verstandig? De fiscale voordelen uitgelicht

Vraagt u zich af of een huis kopen in Spanje wel verstandig is? Dan bent u zeker niet alleen! Veel mensen dromen van een plekje onder de Spaanse zon. In deze blog nemen we u mee door de fiscale voordelen van zo’n zonnige investering. Benieuwd? Lees snel verder!

Waarom overwegen zoveel mensen om in Spanje te kopen?

Spanje heeft altijd al een bepaalde charme gehad. Van de zonnige kusten tot de rijke cultuur, er zijn talloze redenen waarom mensen worden aangetrokken tot het idee van wonen of investeren in dit land. Maar buiten het evidente vakantiegevoel, wat maakt het Spaanse vastgoed nu zo aantrekkelijk?

De stabiliteit en groei van de Spaanse vastgoedmarkt

De Spaanse vastgoedmarkt staat bekend om zijn robuustheid en potentieel voor groei. Hier volgen enkele kernpunten:

 1. Betrouwbaarheid: De vastgoedmarkt in Spanje heeft zich na de financiële crisis van 2008 veerkrachtig getoond. Terwijl sommige Europese markten nog steeds worstelen, heeft Spanje een opmerkelijke stabiliteit en groei laten zien.
 2. Waardevaste investering: Spaans vastgoed heeft de neiging zijn waarde goed te behouden, vooral in populaire gebieden zoals de Costa del Sol.
 3. Rendement: Voor wie niet alleen een tweede woning wil, maar ook wil investeren biedt de Spaanse huurmarkt interessante mogelijkheden. Zo kunnen appartementen in toeristische gebieden een aantrekkelijk huurrendement opleveren.

De Spaanse vastgoedmarkt: huidige trends en vooruitzichten

De dynamiek van de Spaanse vastgoedmarkt evolueert constant, met enkele opvallende trends die de aandacht trekken:

 1. Duurzaam bouwen: Een groeiende trend is de focus op duurzaam en groen bouwen. Nieuwe projecten houden steeds vaker rekening met ecologische voetafdruk en energie-efficiëntie.
 2. Stijgende vraag in binnensteden: Vooral in steden zoals Madrid en Barcelona is er een toenemende vraag naar stedelijk vastgoed, van moderne appartementen tot gerenoveerde historische panden.
 3. Vakantiewoningen aan de kust: Een gebied zoals de Costa del Sol blijft aantrekkelijk voor zowel lokale als internationale kopers. Deze regio’s bieden een combinatie van zon, zee en cultuur waardoor ze het hele jaar door populair zijn.
 4. Vooruitzicht: Met een verwachte toename van buitenlandse investeerders en een groeiende economie lijkt de toekomst van de Spaanse vastgoedmarkt rooskleurig.

Kortom, de Spaanse vastgoedmarkt biedt zowel huidige als toekomstige kopers veelbelovende kansen en blijft een aantrekkelijke bestemming voor investeerders die op zoek zijn naar zowel rendement als een stukje paradijs.

Belangrijkste fiscale voordelen van het kopen van een huis in Spanje

“Is een huis kopen in Spanje verstandig?”, het is een vraag die velen bezig houdt. Naast het prachtige klimaat en de rijke cultuur, biedt Spanje ook aantrekkelijke fiscale voordelen voor vastgoedkopers. Of u nu resident of niet-resident bent, de Spaanse belastingwetgeving kan u diverse voordelen bieden. Hieronder lichten we de meest opvallende fiscale voordelen uit die u kunt verwachten wanneer u beslist een huis in Spanje te kopen.

Vermindering van overdrachtsbelasting

Wanneer u een bestaande woning koopt, betaalt u in Spanje overdrachtsbelasting (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales). Het goede nieuws? In sommige autonome regio’s bieden ze verminderingen of kortingen op deze belasting voor bepaalde groepen kopers, zoals jongeren of grote gezinnen:

 1. Regionale verschillen: De belastingtarieven kunnen variëren afhankelijk van de regio waar u koopt.
 2. Voor jonge kopers: In bepaalde regio’s kunnen kopers onder de 35 jaar profiteren van een verlaagd tarief.
 3. Voor grote gezinnen: Sommige regio’s bieden ook voordelen voor gezinnen met meerdere kinderen.

Fiscale voordelen voor niet-residenten

Als niet-resident in Spanje kunt u genieten van enkele specifieke fiscale voordelen. Deze zijn voornamelijk gericht op het stimuleren van buitenlandse investeringen in Spaans vastgoed:

 1. Verminderde inkomstenbelasting: Niet-residenten betalen alleen belasting over het inkomen dat in Spanje wordt gegenereerd, zoals huurinkomsten.
 2. Vermogenswinstbelasting: Winst gemaakt bij de verkoop van een Spaanse woning kan in aanmerking komen voor bepaalde aftrekposten, afhankelijk van de omstandigheden.
 3. Vrijstellingen: In sommige gevallen kunnen niet-residenten vrijgesteld worden van bepaalde belastingen.

Belastingaftrek mogelijkheden voor huiseigenaren

Het bezit van een woning in Spanje kan ook leiden tot verschillende belastingaftrekposten, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om hier te investeren:

 1. Hypotheekrente-aftrek: Onder bepaalde voorwaarden kunnen huiseigenaren de betaalde hypotheekrente aftrekken van hun belastbaar inkomen.
 2. Aftrek voor woningrenovatie: Investeringen in energiezuinige of duurzame renovaties kunnen recht geven op extra aftrekposten.
 3. Aftrek voor huurinkomsten: Als u uw woning verhuurt, kunnen bepaalde kosten in mindering worden gebracht op de ontvangen huurinkomsten.

We kunnen dus concluderen dat de Spaanse belastingwetgeving diverse voordelen biedt die het kopen van een huis in Spanje zowel aantrekkelijk als financieel voordelig maken. Het is echter altijd raadzaam om advies in te winnen bij een lokale belastingadviseur om volledig op de hoogte te zijn van uw persoonlijke situatie.

Dus is een huis kopen in Spanje nu verstandig of niet?

Investeerders die de sprong wagen en een huis in Spanje kopen, worden vaak beloond met niet alleen een prachtige woning, maar ook met een levenslange ervaring. Hoewel het koopproces enigszins uitdagend kan lijken, is de beloning van het bezitten van een stukje paradijs in Spanje onbetaalbaar. Met de juiste begeleiding en kennis van de lokale markt en juridische aspecten, kunt u zich verheugen op een probleemloze en lonende investering. Dus, is een huis kopen in Spanje verstandig? Absoluut, en het kan een van de beste beslissingen zijn die u ooit zult nemen.

Hoe Alness u begeleidt bij het maken van een verstandige investering

Bij Alness begrijpen we dat de vraag “Is een huis kopen in Spanje verstandig?” terecht is en dat potentiële kopers deskundig advies en begeleiding nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen. Onze toewijding aan uw investering in Spaans vastgoed gaat verder dan alleen het vinden van de perfecte woning. We bieden een volledig scala aan diensten en expertise om ervoor te zorgen dat uw investering een succes wordt.

Betrouwbare partners en lokale expertise

Vertrouwen is essentieel bij het maken van zo’n belangrijke levenskeuze. Alness werkt samen met betrouwbare lokale partners om ervoor te zorgen dat uw aankoop vlekkeloos verloopt. Bovendien heeft Alness een scala aan vastgoedopties, van luxe villa’s tot knusse appartementen, elk met hun eigen unieke charmes en voordelen. Benieuwd naar ons aanbod? Neem snel een kijkje.

Neem vandaag nog contact met ons op

Bij Alness willen we uw vragen beantwoorden, u begeleiden door het proces en u helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de aankoop van vastgoed in Spanje. Neem vandaag nog contact met ons op, zodat we samen uw dromen kunnen verwezenlijken en u met vertrouwen kunnen zeggen: “Ja, een huis kopen in Spanje is verstandig, en hier is hoe we u kunnen helpen.”

Waarom huis kopen in Spanje

5 redenen waarom Belgen massaal een huis kopen in Spanje

De cijfers zijn onmiskenbaar: in 2022 kochten Belgen gemiddeld 12,69 huizen per dag in Spanje, en dit aantal is gestegen naar 13,8 in recente maanden. Maar waarom kopen Belgen massaal een huis in Spanje? Wij gingen voor u op onderzoek!

De aantrekkingskracht van de Spaanse levensstijl

Het klimaat: een zonnige toekomst

Eén van de grootste aantrekkingskrachten is ongetwijfeld het zachte, zonnige klimaat. Na periodes van lockdown en beperkingen willen Belgen meer dan ooit buitenleven en vrijheid ervaren. Het subtropische klimaat van de Costa Del Sol maakt buitenactiviteiten het hele jaar door mogelijk, van wandelen tot zeilen.

Cultuur en gastvrijheid

Buiten het ideale weer is er de rijke Spaanse cultuur. De Spanjaarden staan bekend om hun gastvrijheid en het dagelijks leven is doorspekt met gemeenschapszin. Familiewaarden, lokale festivals en een diepgewortelde liefde voor eten maken Spanje een land waar mensen zich snel thuis voelen.

Thuiswerken in het paradijs

Een belangrijke factor in de beslissing om een huis te kopen in Spanje is de toename van het thuiswerken. Belgen vinden in Spanje de ideale setting om vanuit huis te werken. Denk aan een zonnig terras, uitzicht op zee en de mogelijkheid om na de werkdag te ontspannen in een prachtige omgeving. De pandemie heeft het reguliere kantoorwerk getransformeerd en Spanje biedt de perfecte balans tussen werk en vrije tijd.

Financiële voordelen van een huis kopen in Spanje

Betaalbare vastgoedprijzen

Terwijl de prijzen van vastgoed in België blijven stijgen, biedt Spanje nog steeds betaalbare opties. Bovendien zijn de operationele kosten lager. Door de milde temperaturen en efficiënte bouwmethoden zijn de energiekosten vaak lager dan in België, wat vooral tijdens de recente energiecrisis een extra stimulans was.

Fiscale voordelen

Er zijn ook fiscale prikkels voor Belgen die kiezen voor een tweede huis in Spanje. Terwijl je een Spaanse notaris nodig hebt voor de aankoop, is het mogelijk om extra hypothecair krediet te krijgen via een Belgische bank, wat flexibiliteit biedt in financiële planning.

Hoe Alness helpt bij het realiseren van uw Spaanse droom

Onze vastgoedselectie aan de Costa Del Sol

Alness heeft een scala aan vastgoedopties, van luxe villa’s tot knusse appartementen, elk met hun eigen unieke charmes en voordelen. Benieuwd naar ons aanbod? Neem snel een kijkje.

Betrouwbare partners en lokale expertise

Vertrouwen is essentieel bij het maken van zo’n belangrijke levenskeuze. Alness werkt samen met betrouwbare lokale partners om ervoor te zorgen dat uw aankoop vlekkeloos verloopt.

Neem vandaag nog de sleutel tot uw Spaanse droom in handen!

De verschuiving in mentaliteit, aangewakkerd door de pandemie, heeft vele Belgen aan het denken gezet over wat echt belangrijk is in het leven. Of het nu gaat om de zonovergoten stranden, de betaalbare levensstijl, of de mogelijkheid om vanuit een prachtige locatie te werken; een huis kopen in Spanje is een stap richting een gelukkiger, rijker leven.

Wilt u ook deel uitmaken van deze groeiende groep tevreden huiseigenaren in Spanje? Contacteer Alness vandaag nog voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij u als Belgisch vertrouwenspersoon kunnen helpen om uw Spaanse droom te realiseren.

Uw complete gids voor het kopen van vastgoed in Spanje

Droomt u van een leven in het zonnige Spanje? U bent niet de enige. Het kopen van vastgoed in Spanje kan echter een complex proces lijken. Daarom hebben wij deze gids samengesteld, om u door elke stap te loodsen. Met de juiste informatie en begeleiding kan iedereen deze droom waarmaken. Deze gids is ontworpen om u een diepgaand inzicht te geven in wat er nodig is om succesvol vastgoed te kopen in Spanje en een bedrijf op te zetten. Stap aan boord voor een spannende reis, vol mogelijkheden!

De weg naar het kopen van vastgoed in Spanje

Het besluit om vastgoed te kopen in Spanje is een grote stap. Om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten welke stappen u moet volgen.

Aankoopdienst

De allereerste stap bij het kopen van vastgoed in Spanje is het inschakelen van een betrouwbare aankoopdienst. Deze dienst is uw rechterhand bij het voorbereiden en ondertekenen van akten, het betalen van de overdrachtsbelasting, en de registratie van het onroerend goed op uw naam in het Kadaster.

Belastingen bij aankoop: wees voorbereid

Het kopen van vastgoed in Spanje brengt ook belastingverplichtingen met zich mee. Afhankelijk van het soort onroerend goed dat u koopt, kunnen deze variëren. Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van deze verplichtingen voordat u overgaat tot de aankoop. Zorg dat u de mogelijke belastingimplicaties begrijpt en bereid u voor op deze extra kosten.

NIE: het identificatienummer voor buitenlanders

Een andere belangrijke stap bij het kopen van vastgoed in Spanje is het verkrijgen van een NIE, het identificatienummer voor buitenlanders. Dit nummer is essentieel voor vrijwel alle formaliteiten in Spanje, inclusief de aankoop van onroerend goed. Het aanvragen van een NIE is een eenvoudig proces dat u kunt doen bij het nationale politiebureau.

Uw opties voor financiering: een Spaanse hypotheek

Het kopen van vastgoed kan een flinke investering zijn en misschien heeft u niet genoeg kapitaal om de volledige aankoopprijs direct te betalen. In dat geval kan u overwegen om een hypotheek af te sluiten in Spanje.

De procedure van het afsluiten van een hypotheek

Als u ervoor kiest om een hypotheek af te sluiten in Spanje, dan zal u hiervoor de nodige documentatie moeten verzamelen. U heeft uw inkomstenbelastingaangifte van de laatste twee jaar nodig, loonstroken van de laatste zes maanden en bankafschriften van de laatste zes maanden. Het is belangrijk dat u deze documenten op tijd verzamelt om vertragingen in het proces te voorkomen.

Locatie en soorten vastgoed

De keuze van locatie en het type vastgoed dat u wilt kopen in Spanje hangt af van uw persoonlijke wensen en budget. Of u nu op zoek bent naar een vakantiehuis aan de kust, een stadsappartement in het bruisende Madrid of Barcelona, of een rustige villa op het platteland, Spanje heeft voor ieder wat wils.

Juridische bijstand

Het kopen van vastgoed in een ander land kan ingewikkeld zijn door de verschillende wetten en regelgevingen. Het is raadzaam om juridische bijstand te zoeken om ervoor te zorgen dat alle documenten correct zijn en dat u volledig op de hoogte bent van uw rechten en verplichtingen.

Het kopen van vastgoed in Spanje is een spannend proces, maar wel eentje dat unieke kansen biedt. Het brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee, maar met de juiste begeleiding en informatie kan het een soepele en lonende ervaring zijn.

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over het kopen van vastgoed in Spanje? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u te helpen. Welkom in de wereld van het Spaanse vastgoed!